محمدعلی پیری امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در هیرمند اظهار کرد: یکی از ضرورتهای لازم در مناطق مرزی، پاس مرزی است که به استفاده درست از ظرفیتهای مرزی برای مرزنشینان هر دو سوی مرز مرتبط میشود و برای اجرا شدن آن هم در مرز مشترک با پاکستان در میرجاوه، پیشین، کوهک و هم در مرز ریمدان چابهار مشکلی وجود ندارد و خدمات از سوی مسئولان هر دو کشور به خوبی انجام می شود.
فرماندار شهرستان هیرمند افزود: اما در منطقه مرزی سیستان نوع همکاری کشور همسایه تاکنون متفاوت بوده و اجرای پاس مرزی گاهی با مخالفت های دولت افغانستان پیش نرفته است.
وی بیان داشت: در پاس مرزی این گونه تعریف شده است که بنا بر درخواست یک مرزنشین در منطقه خودش در مدت ۴۸ ساعت برگه راهداری با مشخصات کامل تردد مرزی و در زمان معین برای انجام امور فردی بدون هیچ مشکلی صادر میشود.
پیری ادامه داد: اجرای پاس مرزی در منطقه سیستان با وجود پیگیریهای لازم و موافقت مسئولان کشوری با اجرای طرح پاس مرزی، همچنان با مخالفت دولت افغانستان روبهرو بوده و تاکنون نتیجهای در بر نداشته است.
هیچ منعی برای اجرای پاس مرزی در سیستان نداریم
وی تصریح کرد: با پیگیریهای مکرر و پافشاریهای ما بر این موضوع که یک مرزنشین برای انجام امور آن سوی مرز خود نباید به دنبال ویزا باشد، این موضوع به دلیل مخالفتهای مسئولان افغانستان تاکنون عملی نشده و این در حالی است که از سوی ما هیچ گونه منعی در راستای اجرایی کردن این طرح وجود ندارد.
فرماندار هیرمند بیان کرد: اجرای این طرح از طرف هر دو دولت کمک میکند تا جلوی قاچاق و ترددهای غیرمجاز گرفته و به صورت قانونی ترددها انجام شود، بدون این که سبب مشکلاتی برای هر دو کشور شود.
وی ادامه داد: اجرای طرح پاس مرزی به عنوان یک کار قانونمند میتواند به جلوگیری از عبور و مرورهای غیرمجاز کمک کند و نفع آن برای مردم مرزنشین هر دو کشور خواهد بود بنابراین میطلبد تا دولتمردان افغانستان این موضوع را به طور جد مورد توجه قرار دهند و به آن عمل کنند.
فرماندار شهرستان هیرمند تصریح کرد: ما هرگز از تلاشهای خود دست نمیکشیم و این موضوع را به طور جدی دنبال میکنیم.
پیری گفت: وزارت امور خارجه عملاً نمی تواند در پاس مرزی ورود پیدا کند زیرا این موضوع در اختیارات آنها نیست و برعهده سه دستگاه مرزبانی، وزارت کشور و وزارت اطلاعات است که میتوانند به این موضوع وارد شوند و آن را تا زمان حل مشکل دنبال کنند.
فرماندار هیرمند ادامه داد: برخی پاس مرزی را با تجارت چمدانی اشتباه میگیرند و بر این اساس ما را متهم به حمایت از عدهای خاص میکنند در حالی که با راه افتادن پاس مرزی هیچ گونه محدودیتی وجود نخواهد داشت و شامل یک سری افراد خاص هم نمیشود.
وی خاطر نشان کرد: همه مرزنشینان به دنبال استفاده از پاس مرزی نیستند اما بازارچههای مرزی و تجارت چمدانی از دهه ۸۰ تاکنون وجود داشته و اکنون دولت افغانستان مخالف آن است و اعتقاد دارد باید برای هرگونه تجارت چمدانی مالیات آن پرداخته شود به همین دلیل همه گذرهای مرزی را برای تجارت چمدانی بستهاند و در صورتی گذری را باز میکنند که مالیات کالاهای وارد و صادر شده به حساب گمرک آنها واریز شود و به هیچ وجه از این موضوع پا عقب نمیکشند به همین دلیل تجارت چمدانی هم با مشکلاتی روبهرو است.
پیری ادامه داد: با مسئولان افغانستان بارها رایزنی کردیم و حاضر شدیم تا برای کارمند گمرک معرفی شده از سوی آنها امکانات لازم فراهم تا کارها به سهولت انجام شود و مردم مرزنشین هر دو کشور از خدمات ارائه شده راضی باشند اما بازهم پیشنهاد ما را قبول نکردند.
وی در پایان تصریح کرد: همه توجه ما به رفع مشکلات مرزنشینان است و به دنبال توانمند ساختن مردم در مناطق مرزی هستیم ضمن این که تولیداتی را دنبال و حمایت میکنیم که بازار خرید در آن سوی مرزها وجود داشته باشد مانند تولید ترهبار که از استان کرمان به بازارهای افغانستان ارسال میشود در حالی که ما میتوانیم چنین تولیداتی را در داخل منطقه مرزنشین سیستان به عمل آوریم و به افغانستان صادر کنیم و از کنار آن سود خوبی به دست آوریم به ویژه گسترش واحدهای گلخانهای و تولیدی که از این طریق به دست میآید به آن سوی مرزها صادر کنیم.
انتهای پیام/ن
دیدگاهتان را بنویسید