به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، یک اتاق، یک میز و مدارک و اسنادی که در سراسر اتاق پخش شدهاند؛ تکه روزنامههایی که خبر از یک اتفاق مهم میدهند، ترور! ترور شخصیتهای مهمی که یک کشور را درگیر این اتفاق کرده است؛ تیتر روزنامهها «ایران در سوگ ۷۲ تن از یاران امام خون گریست»، «مراسم هفت شهدای کربلای تهران امروز برگزار میشود»، «بهشتی مظلوم زیست و مظلوم مُرد و خار چشم دشمنان بود» و … است.
روی میز یک دستگاه ضبط صوت قدیمی و ملحقات آن شامل میکروفونها است، پنکه، جاسیگاری، نوارها و اسناد خاصی از یک ترور گویی میز بازجویی است و قرار است در این اتاق افراد خاصی مورد بازجویی قرار بگیرند؛ نقشه تهران، عکسهای افراد مختلف و خطهایی که زیر برخی جملات کشیده شده و یا دور سر فرد خاصی در عکسها کشیده شده تا آن را نشان دهد.
و گویی قرار است یک پرونده ترور در این اتاق رمزگشایی شود و همه چیز در ظاهر نشان از یک بازجویی دارد، افراد یکییکی به داخل اتاق میآیند؛ بدون سلام و یا خوش و بشی شخصی که ظاهراً پشت دوربین نشسته است، از فرد میخواهد تا بر روی صندلی بنشیند، خیلی خشک و خیلی رسمی حتی در برخی موارد جواب سلام شخص هم داده نمیشود، جو خیلی رسمی است و در ابتدای سخن بدون هیچگونه صحبت اضافهای سؤالی از فرد پرسیده میشود.
این لحن، شرایط و صحنهسازی به شکل بازجویی با موضوع فیلم که بمبگذاری در ساختمان حزب جمهوری و ترور شهید بهشتی و ۷۲ تن از یارانش است همخوانی دارد، چراکه مستند به دنبال کشف حقیقت در مورد ترور این شهید و همراهانش است؛ افرادی که بازجویی یا مصاحبه میشوند نیز به نوعی با بررسی دقیقی انتخاب شدند، چراکه برخی برای نخستین بار در این رابطه صحبت میکنند برخی حرفها بکر هستند.
مستند «ترور سرچشمه» ساخته محمدحسین مهدویان است که به بررسی ابعاد مختلف بمبگذاری در ساختمان حزب جمهوری و ترور شهید بهشتی میپردازد و به نوعی علاوه بر پرداختن به انجام این ترور به بررسی دقیق ابعاد مختلف آن میپردازد تا جایی که ساختمان بمبگذاری شده را از لحاظ ابعاد عمرانی نیز بررسی میکند؛ ویژگی بارز دیگر فیلم، تصاویر آرشیوی متفاوتی است که مهدویان به هر نحو در اختیار دارد.
البته بررسی افراد و گروههایی که از این ترور سود میبرند نیز به نوع خود جالب توجه است، پرداختن به این نکته بارز در مورد شهید بهشتی که برخی تحمل حضور یک روحانی مبارز انقلابی اما روشنفکر به اسم بهشتی را نداشتند و یا چرخش یکباره دیدگاه برخی مردم با وجود هجمههای بسیار زیاد برای تخریب شهید بهشتی نیز از نقاط عطف مستند است.
اما در زمانبندی و ترکیب مستند حدود ۵۰ دقیقه ابتدایی مستند به شدت جذاب است، تا جایی که تماشاگران را به صندلیها میخکوب میکند، اما دقایق پایانی این فیلم ریتم متفاوتی پیدا میکند و کمی از جذابیتهای آن میکاهد؛ از طرفی ارتباط مستند با موضوع منافقین و بررسی دیگر ساختههای مهدویان مثل «ماجرای نیمروز» نیز خود یکجور انتظار برای مخاطب به وجود میآورد که این کارگردان بازهم به نوعی به این موضوع دامن زده است.
آیتالله دکتر سید محمد بهشتی سخنانش را در روز ترور به این شکل آغاز کرده بود «ما بار دیگر نباید اجازه دهیم استعمارگران برای ما مهرهسازی کنند و سرنوشت مردم ما را به بازی بگیرند. تلاش کنیم کسانی که متعهد به مکتب هستند و سرنوشت مردم را به بازی نمیگیرند، انتخاب شوند…».
این مستند ساعت ۱۸ روز ۶ تیرماه و در آستانه سالروز این حادثه تلخ در سینما سوره اصفهان واقع در خیابان آمادگاه اکران میشود.
انتهای پیام/ذ
دیدگاهتان را بنویسید