به گزارش خبرگزاری فارس از ایلام، چیتبافی به عنوان هنر صنعتی دیرینه در ایلام به فراموشی سپرده شده است و تلاش بانوان برای احیای این هنر کفایت نمیکند.
در استان ایلام ۱۰ کارگاه شهری و روستایی با اشتغالزایی ۳۰ نفر در امر چیتبافی فعال بوده و مشغول تولید چیت هستند.
نی، نخ و موی بز هنر صنعتی به تاریخ کهن ایلامیان (عیلامیان) ایجاد کرده است و از سالهای دور تاکنون این هنر صنعت در سرانگشت بانوان این دیار کهن وجود داشته است.
صدای دستان پر تلاش بانوان روستایی در ایلام در تولید چیت برای همگان آشنا بوده و کارگاههای چیت بافی با فرهنگ این دیار کهن عجین شده است.
یکی چیتبافان ایلامی در این باره میگوید: سه سال است که به صورت حرفهای و صنعتی وارد این حرفه در استان ایلام شدهام.
خانم جمشیدیان میافزاید: روزی نخستی که وارد این کار شدم ۳۰۰ هزار تومان سرمایه اولیه داشتم و اکنون بین دو تا سه میلیون تومان درآمد این کارگاه کوچک است.
وی ادامه داد: روزانه تا چهار هزار نی وارد این کارگاه کوچک شده تا به چیت تبدیل شوند و مورد استفاده مردم استان ایلام و دیگر استانهای همجوار قرار گیرد.
یکی دیگر از بافندگان چیت میگوید: چیتبافی هنر دستی است که بخشی از اقتصاد بانوان روستایی را تامین کرده است. من خانه دار بوده و روزانه با حضور در کارگاه خانم جمشیدیان به این امر اشتغال دارم و به غیر از من ۱۹ نفر دیگر در این کارگاه فعالیت دارند.
ملیحه میافزاید: در کنار خانهداری در روستا ماهانه تا ۵۰۰ هزار تومان از کارگاه خانم جمشیدیان ارتزاق کرده که بسیار خوشحال و مسرورم.
وی ادامه داد: هر چیت ۱۰ متری معمولا ۱۰ روز طول میکشد که بافته شود و به ازای هر متر باید یک روز برای بافت آن تلاش شود. چند نوع چیت در استان ایلام وجود دارد که میتوان به چیت دور چادر، چیت دور سیاهچادر، چیت پشت پنجره و … اشاره کرد.
یکی از چیتبافان ایلامی گفت: اگر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام به چیتبافان تسهیلات پرداخت کند قطعا کارگاههای چیتبافی در ایلام توسعه خواهد یافت و بانوان زیادی مشغول فعالیت خواهند شد.
مرضیه افزود: اما بیمه صنایع دستی مهمترین مشکل بانوان و این هنر صنعت در استان ایلام است که باید مسؤولان امر در این راه چارهای بیندیشند.
وی ادامه داد: اگر بیمه شویم با اطمینان خاطر بیشتری کارمان را ادامه خواهیم داد.
موی بز به دلیل خاصیت انقباضی و انبساطی که دارد مانع از ورود گرد و غبار و همچنین بارش باران میشود برای بافت سیاهچادر و چیت استفاده میشود.
استان ایلام استانی عشایر نشین بوده و چیت هم در این استان کارایی زیادی دارد و طرفداران زیادی دارد. چیت هنرصنعتی قدیمی و فراموش شده بوده که با کمک بانوان روستایی در حال احیاء است.
هنر چیتبافی باید برای نسلهای آینده فراموش نشود و بانوان ایلامی روزانه به این هنر صنعت روی آورده و علاوه بر آن به ارتزاق آنان نیز کمک کرده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام نیز در این باره میگوید: چیت یا چبف با قدمتی حدود ۸ هزار سال یعنی هزار ششم قبل از میلاد و در تپههای پیش از تاریخ دهلران و علیکش آثار آن به دست آمده است.
مالک شنبهزاده در گفتوگو با خبرگزاری فارس افزود: به تازگی این هنر صنعت در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
وی ادامه داد: چیت تولیدی ایلام در راه صادرات به دیگر استانهای کشور بوده که میتوان به کرمانشاه و … اشاره کرد. در حال حاضر در استان ایلام ۱۰ کارگاه چیتبافی مشغول به کار و تلاش هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام گفت: از این تعداد کارگاه شش کارگاه در روستا و چهار کارگاه هم در شهرها در تلاش هستند.
وی ادامه داد: علاوه بر اشتغالزایی ۲۰ بانو در روستای هفت چشمه ایلام حالا ۳۰۰ چیت باف ایلامی پروانه تولید انفرادی داشته و از این راه کسب درآمد میکنند.
این مسوول اضافه کرد: اگر هنرمند ما بخواهد از بیمه بهرهمند شوند باید اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام مراجعه کند تا او را به ادارات ذیربط از جمله ارشاد و تامین اجتماعی معرفی شود.
مدیرکل تامین اجتماعی استان ایلام نیز در این باره گفت: در حال حاضر در استان ایلام ۱۵۱ نفر از بیمه هنرمندان استفاده میکنند.
سهیلا ملکشاهی در گفتوگو با خبرگزاری فارس افزود: چنانچه افرادی متقاضی بیمه صنایع دستی و یا هر هنر دیگهای باشند از طریق صندوق بیمه هنر نامنویسی کنند.
وی ادامه داد: این افراد و متقاضیان با عقد قرارداد بیمه هنرمندان که از مصادیق قراردادهای مشاغل آزاد است هشت درصد توسط بیمه شده و مابقی توسط سازمان هدفمندی یارانهها پرداخت میشود.
با توجه به آمار ۸ هزار نفر در استان ایلام به تولید صنایع دستی مشغول هستند که با حمایت از این افراد زمینه اشتغال پایدار زنان روستایی فراهم میشود.
انتهای پیام/ن
دیدگاهتان را بنویسید